Načítava sa

Type to search

Zdieľať

Ovocné a zeleninové šťavy a ich liečebné použitie je známe už od 19. storočia. Majú blahodarný vplyv na zdravie. Vďaka bohatému zdroju vitamínov, enzýmov a nenahraditeľných látok sú ideálnou doplnkovou alebo alternatívnou terapiou pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Pozrite sa s nami na to, aké šťavy sú vhodné, ak ste anemická.

Foto: pexels.com

Ako sa prejavuje anémia?

Anémia alebo inak povedané chudokrvnosť je častým ochorením žien. Je spôsobená zvyčajne zníženým príjmom železa a kyseliny listovej. Ak v tele vzniká nedostatok alebo zlá absorpcia týchto živín, pôsobí to negatívne na tvorbu červených krviniek (hemoglobínu). Anémiu môže spôsobovať aj silná a dlhá menštruácia, ktorou ženy strácajú množstvo červených krviniek. Chudokrvnosť sa prejavuje bledou pleťou a okrajmi perí, studenými končatinami, bolestivým jazykom, únavou a úbytkom energie.

Mohlo by vás zaujímať, aké sú mýty o zdravej strave

Čerstvé šťavy obsahujú dostatočné množstvo železa a kyseliny listovej. Na anémiu dobre pôsobia kombinácie štiav mrkvy, špenátu, cvikle, petržlenu, hlávkového šalátu, špargle, granátového jablka, púpavy a žeruchy.

Tipy na ovocné a zeleninové šťavy vhodné pri anémii

Foto: pexels.com

Tip č.1:

  • 125g červenej kapusty
  • 2 veľké mrkvy
  • 50g petržlenovej vňate

Tip č.2:

  • 1/4 cvikle
  • 50g kučeravého kelu
  • 2 a 1/2 veľkej mrkvy

Tip č. 3:

  • 1 stredne veľký ananás
  • 2 mučenky
  • 1 nektarinka

Tip č. 4:

  • 175g jahôd
  • 50g ostružín
  • 1 jablko

Vyskúšajte si namixovať aj šťavu podľa vlastnej chuti. Kyselina listová je v omnoho väčšom množstve v zelenine ako v ovocí. Nájdete ju v tejto zelenine: kučeravý kel, červená cvikla, brokolica, kapusta (zimná), karfiol, šalát, koreň petržlenu. Nachádza sa aj v tomto ovocí: melón, pomaranč, ananás, jahody, mandarínka. Železo je v prvom rade dôležité pre tvorbu červených krviniek. Odstraňuje únavu a zvyšuje odolnosť organizmu. Nájdete ho v tomto ovocí: čierna ríbezľa, ostružiny, brusnice, maliny. Hľadajte ho v tejto zelenine: kučeravý kel, pór, šalát, petržlenová vňať, reďkovky, špenát, žerucha, jedlé vodné riasy.

Prečítajte si, ako si posilniť imunitu skvelými polievkami

Pri príprave ovocných a zeleninových štiav dodržujte predovšetkým isté pravidlá:

  1. Začiatočníci by nemali denne vypiť viac džúsu ako 3 poháre po 200ml – organizmus si musí zvyknúť na príjem takýchto štiav.
  2. Šťavy z tmavej listovej zeleniny (brokolica, špenát) a tmavej červenej zeleniny (cvikla, červená kapusta) treba riediť v pomere 1 : 3.
  3. Striedajte ovocné a zeleninové šťavy, aby bol ich výživný účinok čo najlepší.
  4. Pri príprave džúsu nemiešajte ovocie a zeleninu, mohli by ste si privolať nafukovanie. Výnimkou je kombinácia jablka a mrkvy.
  5. Vyvarujte sa nadbytočnému príjmu ovocných štiav, ak máte problémy s hladinou cukru v krvi.
  6. Pri infekciách zažívacieho traktu sa o zvýšení dávok predovšetkým ovocných štiav (zeleninové nevadia) poraďte s odborníkom.

Vyskúšajte si spraviť test, koľko viete o svojom zdraví

Zdroj: Richter Johan, Liečenie prírodnými šťavami

Tags:

Mohlo by sa vám páčiť

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *