Načítava sa

Type to search

Plytvanie jedlom: 8 spôsobov ako znížiť potravinový odpad

Viera Horňáková
Zdieľať

Plytvanie jedlom je celosvetovým problémom. Bohužiaľ, častokrát nepomôžu ani vyčíslené dopady na spoločnosť a životné prostredie, aby sme si uvedomili vážnosť daného problému. Hlavnou príčinou vzniku potravinového odpadu je to, že nakupujeme viac potravín, ako dokážeme reálne spotrebovať a druhou príčinou je nesprávne skladovanie. Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako môžeme znížiť plytvanie jedlom v každej domácnosti.

plytvanie jedlom

V obchodoch to pred sviatkami a blížiacim sa víkendom častokrát vyzerá akoby mal prísť koniec sveta. Do nákupného košíka sa dostane aj to, čo nemá alebo v neprimeranom množstve.

„Na Slovensku sa ročne vyprodukuje odhadom 0,86 mil. ton potravinového odpadu, čo predstavuje asi 163 kg na obyvateľa, pričom takmer milión ľudí žije na hranici chudoby.  9 % domácností vyhadzuje potraviny na dennej báze. Najčastejšie končia ako odpad ovocie a zelenina, chlieb a pečivo a tiež varené jedlo a mliečne výrobky. Hlavnou príčinou vzniku odpadu je, že nakupujeme viac potravín, ako dokážeme spotrebovať a nevieme ich správne skladovať,” uvádza portál free-food.sk 

Ako si s tým poradiť? Ponúkame vám 8 spôsobov, ktoré sa dajú realizovať v každej domácnosti a to ihneď.

1. Držte sa nákupného zoznamu a naplňte ho všestrannými ingredienciami

Znie to možno jednoducho, ale už len záväzok nakupovať iba tie prísady, o ktorých viete, že ich budete potrebovať, môže viesť k tomu, aby sa ďalšie jedlo (a váš účet za potraviny) nehromadili.

To neznamená, že si musíte do detailov naplánovať každú jednu vec, ktorú uvaríte alebo zjete. Vyberajte si potraviny, o ktorých viete, že ich môžete využiť rôzne – napríklad mleté hovädzie mäso môžete použiť na prípravu hamburgerov alebo fašírok či bolonskej omáčky, alebo napríklad takú maslovú tekvicu, ktorú si môžete upiecť alebo použiť na polievku – to vám zabezpečí, že ich spotrebujete skôr, ako by sa mohli pokaziť.

jedlo

Foto: pexels.com

2. Nakupujte aj mrazené

Existujú prípady, keď sú čerstvé produkty skutočne najlepšie. Mrazené jahody by boli v ovocnom šaláte kašovité. Ale často mrazené ovocie a zelenina fungujú rovnako dobre aj do smoothies či polievok.

A nemusíte sa báť, že by ste stratili na výživovej hodnote, keď ide o mrazené ovocie alebo zeleninu. Mrazenie je proces uchovania potravín. Netreba sa báť, že tento proces ničí živiny, ktoré vám môže poskytnúť len čerstvé ovocie alebo zelenia.

3. Skladujte jedlo tak, aby zostalo čerstvé čo najdlhšie

Čím dlhšie môžete udržiavať jedlo čerstvé, tým je menej pravdepodobné, že sa pokazí a vyhodíte ho skôr, ako ho budete môcť zjesť. Súčasťou toho je získanie dôvtipu v oblasti najlepšieho spôsobu skladovania rôznych surovín.

Vedeli ste, že koreňovej zelenine, keď odrežete vňať a uložíte v chladničke do nádoby s vodou, vydrží dlhšie?

Mohlo by vás zaujímať: Ako zabaliť desiatu efektívne, bez odpadu, ekologicky a zdravo.

Ale je to aj o tom, aby ste boli rozumní vo svojich stravovacích návykoch. Umývanie a sekanie šalátu niekoľko dní pred tým, ako ho plánujete zjesť, môže skutočne spôsobiť jeho rýchlejšie pokazenie.

jedlo

Foto: pexels.com

4. Jedzte najskôr staršie jedlo

Siahnite po potravinách, ktoré sú už dlhšie v chladničke, aby ste ich mohli použiť skôr, ako sa pokazia. V chladničke odložte na predné a stredové miesto práve tie jedlá a potraviny, ktoré vydržia iba niekoľko ďalších dní, aby ste nestratili prehľad. Keď donesiete nové potraviny, staršie zásoby presuňte dopredu a novšie veci posuňte dozadu.

Môže pomôcť pravidelná organizácia chladničky, aby ste mali predstavu o tom, čo je k dispozícii na varenie alebo okamžité spotrebovanie.

5. Podeľte sa o to, čo nemôžete použiť

Narazíte na niečo v chladničke alebo v špajzi, čo je ešte čerstvé, ale viete, že to nebudete môcť spotrebovať? Možno ste si kúpili nové ovocie alebo zeleninu, aby ste ich vyskúšali, a nakoniec sa vám nepáčili, nestíhate dané množstvo skonzumovať. To však ešte neznamená, že jedlo musí byť nakoniec vyhodené do koša. Stačí ich zdieľať s niekým iným, ideálne bezkontaktným spôsobom, ak je to niekto mimo vašej domácnosti.

daruj jedlo

Foto: pexels.com

6. Buďte kreatívni s tým, čo máte

Dajte prioritu veciam, ktoré by ste mali použiť ihneď. Ak daný recept, ktorý chcete vyskúšať, vyžaduje špenát, ale niekde leží nejaký starší kel, zvážte použitie kelu pre ten istý recept a špenát si nechajte na ďalší deň.

Experimentujte a buďte kreatívni. Skladujte rôzne kúsky, ktoré nebudete používať (ako bylinkové stonky alebo mrkvové šupky) v mrazničke, pre prípad, že nabudúce nebudete mať dostatok zeleniny na prípravu vývaru alebo pridajte do smoothie prezreté ovocie a podobne.

7. Nevyhadzujte jedlo automaticky na základe dátumu spotreby

V prvom rade rozlišujte pojmy dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Práve tieto dátumy sú v mnohých prípadoch dôvodom, že potraviny končia v odpade. Pravdou je, že uvádzané dátumy naznačujú, kedy je jedlo na vrchole sviežosti – a nie to, či je bezpečné ho jesť.

Dátum minimálnej trvanlivosti je dátumom, dokedy si potravina zachová svoju kvalitu. Týmto termínom sa označujú trvanlivé potraviny: múka, ryža, cestoviny, koreniny, konzervy, olej, mlieka, džúsy. Ak sú tieto potraviny správne skladované, ich konzumácia aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti je bezpečná.

Dátum spotreby, na výrobkoch označovaná ako “Spotrebujte do”, označuje dátum, do ktorého je konzumácia danej potraviny bezpečná. Týmto dátumom sa označujú čerstvé potraviny, ako mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky a podobne.

8. Kupujte produkty, ktoré nevyzerajú ideálne

Veľa produktov sa vyhodí na farmách alebo v supermarkete len kvôli tomu, že sú zdeformované alebo fyzicky nedokonalé – aj keď je ich konzumácia úplne bezpečná (a chutná). Odkúpenie týchto “škaredých” potravín je jednoduchý spôsob, ako ich udržať mimo skládky. Niektoré možno budú aj za zníženú cenu, takže ich nákupom ešte aj ušetríte.

Zdroj: self.com, free-food.sk, mpsr.sk

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *