Načítava sa

Type to search

Chuťovky, ktoré si radi pripravíte nielen na Silvestra

Viera Horňáková
Zdieľať

Posledný deň v roku sa blíži. Pýtali sme sa niektorých našich čitateliek na ich obľúbené chuťovky, ktoré zvyknú pripravovať posledný deň v roku. A tu je výsledok. Nech sa páči, možno vás inšpirujeme. 

Foto: pexels.com

Tyčinky s prosciuttom z lístkového cesta

(tipy od čitateľky Mirky)

Lístkové cesto chladené si rozložíme, pokrájame na obdĺžniky. Každý diel môžeme potrieť kečupom, posypať oreganom alebo bazalkou, položíme kúsok prosciutta a tvrdý syr. Zakrútime do špirály a uložíme na papier na pečenie. Pred pečením potrieme vajíčkom. Vrch ešte posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri 200° do zlatista. K tomu si môžeme pripraviť jednoduchý jogurtový či smotanový dip alebo paradajkovú omáčku, ktorú len treba poriadne vyvariť, aby bola dostatočne hustá. Tyčinky sa výborne hodia k vychladenému vínu.

Foto: pexels.com

Určite väčšina z nás pozná základnú fašírkovú zmes z mletého mäsa. Stačí z tejto zmesi urobiť malé guličky, ktoré upečieme, dáme na špáradlá a k tomu podávame domácu paprikovú omáčku z pečenej kapie.

Rolky z tortilly

(tip od čitateľky Lenky)

Tortillu natrieme nátierkovým maslom, uložíme plátky šunky, plátkový syr a troška rukoly. Tortillu zakrútime a zabalíme do alobalu. Necháme chvíľu postáť v chladničke. Potom tortillu vyberieme, nakrájame na jednotlivé kúsky a poukladáme na tanier.

5 vychytáviek do kuchyne alebo ako vylepšiť občerstvenie pre návštevu

Zapekané plnené šampiňóny

(tip od čitateľky Betky)

Šampiňóny si očistíme, vyberieme hlúbiky a trošku vydlabeme. Cibuľku si opražíme, pridáme hubovú zmes, ktorú je  vhodné predtým rozmixovať tyčovým mixérom. Pridáme čierne mleté korenie, tvrdý syr (podľa toho, aký máme), strúhanku. Keď sa syr rozpustí, zmes odstavíme z ohňa. Klobúčiky šampiňónov pomastíme troškou oleja a poukladáme na plech. Naplníme ich hubovou zmesou, posypeme ešte strúhaným syrom a dáme piecť približne na polhodinu pri 180°.

Foto: pexels.com

Škvarkové pagáče

(tip od čitateľky Viky)

Recept, ktorým som sa inšpirovala, som si troška pozmenila a tradičné škvarkové pagáče pripravujem takto:

350 g hladkej múky, 35 g bravčovej masti, 15 g droždie, 2 dcl vlažného mlieka, 1 čaj. lyžička soli, 500 g oškvarkov a 1 vajíčko na potretie

Do polovice mlieka dáme droždie, necháme postáť, kým sa urobí kvások. Múku premiešame so soľou, masťou a pridáme kvások. Zvyšné mlieko sa pridáva počas miesenia. Cesto sa musí odliepať od misky. Cesto nedávame kysnúť, hneď s ním pracujeme. Rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Na cesto natrieme pomleté škvarky. Zrolujeme ho a prehneme, pričom spoje cesta z jednej aj druhej strany skryjeme dovnútra. Zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky na polhodinu. Potom cesto opäť rozvaľkáme, ak sa tvoria bublinky, to je len dobré. Znovu zrolujeme, preložíme na polovicu a na polhodinu do chladu. Toto zopakujeme ešte raz.

Po treťom „pobyte v chlade“ ho rozvaľkáme približne na hrúbku 2 cm a po povrchu urobíme vzor mriežky. Vykrajujeme okrúhlou formičkou. Poukladáme na plech, 15 minút necháme podkysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme pri 200° približne 15 minút, treba však sledovať.

Syrová roláda

(tip od čitateľky Katky)

300 g eidam plátky

Plnka:

350 g KiRI balenie syrov

5 ks vajíčok

1 červená paprika – pokrájať na drobno

1/2 zelenej papriky – pokrájať nadrobno

Soľ

Petržlenová vňať

Na alobal si rozložíme plátky syra, tak, aby sa asi 1 cm prekrývali. Na chvíľu dáme do rúry, aby sa spoje prepojili, približne pri teplote 150°. Pripravíme si plnku – zmiešame balenie jemných syrov, uvarených vajíčok, papriky a troška osolíme, prípadne môžeme pridať petržlenovú vňať. Na syr môžeme rozložiť plátky šunky alebo priamo natrieť plnkou. Pevne zvinieme do rolády a dáme stuhnúť do chladničky.

Určite vyskúšajte aj tieto zaujímavé recepty:

Silvestrovské menu: Rýchle a efektné

1 Komentár

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *